HBO MAX качи четири от първите филми на Рубен Йостлунд. Не

...
HBO MAX качи четири от първите филми на Рубен Йостлунд. Не
Коментари Харесай

4 филма на Рубен Йостлунд, които гледаме по HBO MAX през юли

HBO MAX качи четири от първите филми на Рубен Йостлунд. Не съм му чак огромен обожател, само че той е притежател на две награди " Златна палма " (въпреки несъгласията ми с " Триъгълника... " ), а това са постигнали едвам няколко режисьори в историята на киното.

" Монголоидът с китарата "  от 2004-а (ниска оценка в IMDb) е папагалски плагиат на Рой Андершон; неподвижна камера, дълги фрагменти, няколко паралелни истории. Голяма досада и дразнеща рекламация.

" Неволно "  от 2008-а е оценен по-високо в IMdb и е в действителност доста по-добър, с 10 награди в Съединени американски щати и Швеция. Пак няколко истории, които не се пресичат във времето и пространството, само че доста по-интересни, с конспирация, вълнуващ сюжет и пълнокръвни облици, с които съпреживяваме. Най-важна е доблестната и морална учителка, бореща се безрезервно с физическото принуждение, прилагано безогледно от педагозите над децата в учебно заведение. Забавни са и тийнейджърките, една от тях се напива свиреп за пръв път в живота си, както и другите персонажи, пътуващи в рейс.

Искрено сме разчувствани, когато виждаме по какъв начин другояче умни, образовани и вежливи хора безгрижно и подло позволяват подрастващи чисти души да поемат тяхната виновност. А това оставя контузия и белег за цялостен живот, трансформира светогледа на детето, което привиква незабелязано на насила и послушание. На същото го приучава и възпитанието с пердах в класната стая. 

" Игра ", сниман през 2011-а (9 награди, 7.1 в IMDb), е доста прекрасен, изкусен, полемичен, безпардонен и невъзпитан; тайфа чернокожи деца обират и унижават етнически шведи. Толкова. Много мъчно е да осъдиш някого, когато той може да изиграе расистката карта. Но закононарушението няма цвят и би трябвало най-сетне да разберем това и да преценяме постъпките независимо и заслужено, без значение от расата, вярата или произхода на причинителите. Да, не е елементарно и рецепта няма.

Всеки идващ път гледам  " Форсмажор "  с все по-голямо наслаждение и му приписвам нужното самопризнание, макар че преди десетина години го подцених. Голям и бездънен филм!

 
" Зверове " - една безкомпромисна история
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР